Selecteer een pagina

Visite virtueel: Website van DNO: prachtige beelden, maar weinig verrassing en vernieuwing

Algemeen
Als een van de laatste gerenommeerde kunstinstellingen van ons land heeft De Nederlandse Opera (DNO) begin maart haar eigen website gelanceerd (www.dno.nl). Vreemd genoeg heeft het operagezelschap, met zijn internationale uitstraling en met vernieuwing hoog in het vaandel, blijkbaar nu pas het nieuwe medium ontdekt.


Een website had DNO n of twee jaar geleden al niet misstaan. Bij een aantal recente producties (Rosas?, De Ring) had zon site zelfs effectief bij publieksontwikkeling kunnen worden ingezet. Oorzaak van de late start is misschien DNOs streven naar kwaliteit, alsook de onbekendheid met het nieuwe fenomeen. In ieder geval presenteert DNO nu een aantrekkelijke site, die helaas (nog) weinig verrassing en vernieuwing biedt.
Na een introductie van voorbijflitsende titels en operabeelden (uitnodigend volgens DNOs kwartaaltijdschrift Odeon), blijft een beeldlogo van drie gekleurde stippen zichtbaar. Dit logo vertegenwoordigt de driedeling van de website: Naar de opera, Opera verdiept en Opera actueel. Elke stip kan worden aangeklikt. Verderop in de site geeft de drie-stip de mogelijkheid tussen de verschillende onderdelen te navigeren.

Het onderdeel Naar de opera biedt praktische informatie rondom het operabezoek, zoals kaartverkoop, bereikbaarheid en nevenactiviteiten. De informatie wordt helder gepresenteerd, met oog voor potentieel nieuwe bezoekers van het Muziektheater. Helaas biedt de toegepaste lay-out naast tekst weinig mogelijkheid tot het gebruik van beeld. Meer afbeeldingen (plattegrond, programmaboeken, Muziektheater) zouden duidelijker en uitnodigender zijn geweest.

Opera actueel biedt een agenda, samenvattingen uit Odeon en achtergrondinformatie bij producties van dit seizoen. Het laatste zal wellicht het meest worden geraadpleegd, en biedt relatief de meest toegevoegde waarde. Met synopsis, cast, interviews, speeldata, fotos en recensies bevat het een schat aan informatie over de diverse DNO-producties. De lay-out vormt wederom een beperking, want het gebruik van langere teksten en afbeeldingen DNO beschikt over werkelijk prachtig fotomateriaal! is hier moeilijk.
Het hoogtepunt van de website heet Opera verdiept. Op breedbeeld formaat zien we een prachtig panorama van in elkaar overvloeiend operabeelden voorbijtrekken (zie foto). Ondanks de platte beeldbuis lijkt het bijna een driedimensionale, ronddraaiende carrousel, waarvan de snelheid reageert op muisbewegingen. In het panorama zijn fotos van diverse DNO-medewerkers verwerkt. Met een muisklik kunnen we over hun rol in de totstandkoming van de producties lezen.

www.dno.nl is bewonderswaardig vanwege de helderheid en laagdrempeligheid, zowel wat betreft navigatiestructuur als informatievoorziening. De nieuwe site zal een nieuw publiek daarom zeker aanspreken. De vormgeving is aantrekkelijk, maar lijkt soms te verdrinken in de overheersende zwarte achtergrond. Voor het bestaande publiek is, mede door de afwezigheid van meer actuele of nieuwe informatie, de uitnodiging (regelmatig) terug te keren, gering. Daarom is het bijvoorbeeld jammer dat bij het kwartaaltijdschrift Odeon er niet voor is gekozen de complete teksten on-line te zetten. Dat zoiets tot kannibalisering van een tijdschrift leidt, blijkt vaak een foutieve veronderstelling.

DNOs wens om overeenkomstig haar muziektheater een site met kwaliteit, toegankelijkheid, verrassing en vernieuwing te bieden, lijkt half gelukt. Het onderdeel Opera verdiept is origineel, maar bekeken op het totaalresultaat is van verrassing en vernieuwing weinig sprake. Dit zou meer in het inhoudelijke aspect moeten worden gezocht. Bijvoorbeeld door bezoekers een cultureel-maatschappelijke en artistieke context rondom de producties te geven. Ook blijven na het virtuele bezoek een aantal belangrijke vragen hangen. Waarom heeft de site geen Engels- of Duitstalige versie? Waar de zijn de Vrienden van DNO? En waarom niets opgenomen over de organisatie en missie van DNO? De site is een bewonderenswaardig initiatief, maar de hoop op spoedige uitbreiding is groot.

Auteur: Johan Idema
468

Reactie verzenden

Share This