Selecteer een pagina

VN rapport 2008 over Creative Economy

Algemeen
In juni 2008 publiceerde de VN voor het eerst in zijn geschiedenis een integraal rapport over de betekenis van de creatieve industrie voor de wereldeconomie. Aan de studie hebben vijf VN-organisaties meegewerkt, waaronder UNCTAD en UNESCO.


Het omvangrijke rapport bevat voor de helft algemene beschouwingen en voor de helft statistisch materiaal. Het rapport publiceert ook een UNCTAD-lijst van landen die creatieve goederen exporteren. De eerste vijf plaatsen op de lijst worden bezet door China, Itali, HongKong, de USA en Duitsland. Belgi komt op de 9e plaats. Nederland neemt de 12e plaats in (was 10e in 1996). De creatieve goederen betreffen ook producten van kunstambachtelijke aard. Dit laatste betekent dat Afrikaanse landen op het toneel van de creatieve industrie verschijnen, daar waar ze als regel vanwege een Westerse bril nauwelijks werden opgemerkt. Voor verschillende groepen economien suggereert het rapport maatwerk. Het rapport onderscheidt ontwikkelde economien, economien in ontwikkeling en economien in transitie (voormalige communistische landen). Kernpunten zijn onder meer: opbouw van infrastructuren, ondernemerschap, educatie en kennisuitwisseling. Voor de totstandkoming van het rapport zijn wereldwijd onderzoekers en consultants geraadpleegd. Nederlandse experts en Nederlandse instellingen zijn niet bij het project betrokken geweest.

NB: Het HKU-lectoraat kunst en economie is een kennisproject rond het rapport gestart (toegespitst op creatief ondernemerschap) en stelt via een speciale website (www.hku.nl) informatie beschikbaar. Het VN rapport is te downloaden via www.ipcico.nl.

468

Reactie verzenden

Share This