Selecteer een pagina

Vrijwilligers vinden (elkaar)

Algemeen

Op de website Vrijwilligers Gezocht kunnen zowel festivals als (toekomstige) vrijwilligers een profiel aanmaken. Op Hyves- en Facebook-achtige wijze kunnen ze elkaar als vriend toevoegen en krabbels achterlaten. Door het invullen van een korte vragenlijst maakt iedereen duidelijk in wat voor festivals hij of zij geïnteresseerd is en kun je een kort festival-cv schrijven. Festivals kunnen via de geavanceerde zoekfunctie vrijwilligers selecteren op stad, regio, leeftijd en culturele interesse. Om een goed werkende site te krijgen worden festivals aangespoord om hun eigen namenbestand aan te sporen om zich op de site aan te melden. Door je vrijwilligers te delen met de community is er voor iedereen een grotere groep om uit te zoeken.

Uit eigen ervaring weet ik dat de zoektocht naar vrijwilligers vaak begint met het afbellen van namenlijsten van voorgaande jaren en eindigt met het lief aankijken van de leden van je eigen sociale netwerk. Door strakke budgetten en dichtgetimmerde begrotingen houdt het geld dat naar de werving van nieuwe vrijwilligers kan gaan ook niet over. Terwijl vrijwilligers het doorgaans een geweldige ervaring vinden en er vast nog veel meer mensen geïnteresseerd zijn.

Mensen geven zich om diverse redenen op als vrijwilliger. Sommigen hopen zelf carrière te maken in de culturele sector, anderen vinden de mogelijkheid om bekende artiesten of kunstenaars te ontmoeten wel spannend. Weer anderen genieten gewoon van de sfeer: in korte tijd hard werken in een inspirerende omgeving. Vaak echter komt het ook voort uit een loyaliteit met de kunsten in het algemeen, of met het brand van de culturele instelling of het festival in het bijzonder. Een deel van de vrijwilligers is wellicht alleen geïnteresseerd om zich voor een enkel evenement in te zetten, maar als je de festivalwereld kent, weet je dat de (semi-)professionals door het jaar heen vaak op hele diverse plekken te vinden zijn. Er is geen reden om aan te nemen dat dit voor de vrijwilligers ook niet kan gelden.

Een aantal festivals, zoals het Utrechtse Tweetakt-festival en een aantal voorrondes van de Kunstbende hebben zich al aangemeld. Verschillende hardcore vrijwilligers hebben ook reeds hun weg gevonden. Als over een paar maanden het festivalseizoen weer aanbreekt, is Vrijwilligers Gezocht er klaar voor.

Auteur: Erik Stronks (erikstronks@gmail.com) is regisseur, muzikant, trainer en docent, oo.a.werkzaam bij de Hogeschool Utrecht (Culturele & Maatschappelijke Vorming). Momenteel is hij vooral bezig met community building en social media.

468

Reactie verzenden

Share This