Selecteer een pagina

Web 2.0: goed nieuws en slecht nieuws

Algemeen
Al gehoord van Web 2.0? Nee? Kort gezegd komt het erop neer dat het internet vooral gezien moet worden als een platform waar niet professionele makers en redacteuren de dienst uitmaken, maar gebruikers.


Maar wacht eens even… wat is daar nieuw aan? In mijn beleving is het web altijd al een omgeving geweest die zijn kleur kreeg door het vervagen van de grens tussen aanbieders en gebruikers, ongeacht hun status of reputatie. Marktplaats.nl maakt al enige tijd reclame voor zichzelf onder het mom Internet zoals het bedoeld is. En terecht. Als er ergens geldt dat de betekenis niet van de aanbieder komt, maar van de gasten zelf, dan is dat wel op een open markt. Sterker nog, het is zelfs vanuit een dergelijke gedachte ontworpen en gemaakt. Wat heeft 2.0 dan dat 1.0 niet heeft?

Volgens mij duidt de 2.0 niet zozeer op het web zelf, maar op ons begrip ervan. We dachten dat het iets was, maar het blijkt iets anders te zijn. Feitelijk geen verschillen dus, maar we weten allemaal dat een nieuwe manier van kijken veroorzaakt dat je dan ook andere dingen ziet. Welnu, dat is wat er met het web aan de hand is. En om het nieuw verworven inzicht recht te doen, geven we het hele ding een nieuwe naam.

Het web als een onbegrepen wonderkind dat onder een nieuwe naam een nieuwe kans krijgt om tot wasdom te komen. Excuses dus, 1.0, voor het onbegrip, maar we snappen het nu en we willen allemaal meedoen aan het bouwen van de toekomst.

En nu? Wat betekent dat voor erfgoedinstellingen? Is er dan ook digitaal erfgoed 2.0? Is dat dan erfgoed van gebruikers, van betekenis en status voorzien door instellingen? Of is het erfgoed van instellingen, verrijkt door gebruikers? Of hebben we daar geen instellingen meer bij nodig?

Bij mij gemengde gevoelens over deze ontwikkelingen. Blij dat het licht inmiddels door velen gezien is, signaleer ik ook met zorg de eerste gevallen van doorslaan. Gebruikers die hun eigen inhoud maken? Mooi, dan hoeven wij als erfgoedinstelling dus niets meer te doen. We kregen al hoofdpijn van 1.0 omdat we niks konden verzinnen, maar dat hoeft dus ook helemaal niet! Kunnen we gewoon doorgaan met waar we mee bezig waren. Goed idee zeg, dat Web 2.0…

En zo werkt het dus niet. Als het web een platform is geworden waar gebruikers elkaar ontmoeten en samen dingen doen, dan is het ontwikkelen van diensten op dat platform vergelijkbaar met het organiseren van feesten en partijen. En daar komt meer bij kijken dan het beschikbaar stellen van lege ruimte. Dus misschien dat erfgoedinstellingen eerst maar eens goed moeten nadenken over een goed feest: waar lokken we de bezoekers mee en wat kunnen ze dan doen met elkaar?

Auteur: Dick Rijken
468

Reactie verzenden

Share This