Selecteer een pagina

Web usability is een vak

Algemeen
Als je dan na een lang traject een website hebt, wil je natuurlijk dat bezoekers makkelijk en snel bij de informatie komen die je te bieden hebt. Website Usability behelst de ervaring van de gebruiker nadt de bezoeker je site heeft gevonden en op de HomePage terecht komt.


Website Usability bekijkt je website vanuit een bezoekersoogpunt. Feit is dat een gemiddelde bezoeker aan je website binnen twee clicks weer doorsurft naar een volgende site. Hoe zorg je er voor dat je je bezoeker vasthoudt en makkelijk leidt naar de informatie die je wilt bieden?
Website Usability grijpt met name in bij het ontwerp van je website, en dat is niet alleen de vormgeving, maar juist de navigatie, inhoud en uiteindelijk de statistiek. Lees de tekst van achter naar voren is een tip om blindheid voor eigen fouten in de tekst die je wilt gebruiken voor een folder, persbericht of website te doorbreken. Kijk naar je website vanuit een gebruikersgezichtspunt is vaak een onmogelijke opgave, omdat je er tot aan je wenkbrauwen inzit, vanaf eerste ontwerp tot de go-live-datum. Je bent als marketingmanager bezig met de tekst van achter naar voren te lezen, de telefoonnummers te controleren, en bent al gauw niet meer een onbevangen gebruiker. Als je website al een paar jaar draait, is de blindheid compleet. Je concentreert je op de nieuwsitems, de banners op de homepage, een speciaal onderdeel over een actie, een adwords-campagne. Het overzicht ben je kwijt, een gebruiker ben je al lang niet meer. Website Usability helpt je om met het Baron van Munchhausen-effect (dat je jezelf aan je haren optrekt) naar (je eigen) websites te kijken. Met veel praktische tips, illustraties en checklists wordt je door het vak webusability geleid: wat is voor de bezoeker/gebruiker goed en juist niet goed aan je website?
Het boek is bedoeld voor webmasters, usability-professionals en webdevelopers, maar mist daarvoor net de (technische) diepgang. Voor de marketing/communicatiemanager of projectleider website biedt het echter veel meer nieuws (al is het wellicht soms wat al te technisch). Maar het boek leent zich uitstekend om schuin doorheen te lezen en per onderwerp de eigen website te analyseren. Na het lezen van Website Usability heb je een goed beeld hoe het niet moet n hoe het kan en hoe het zou moeten, en kun je niet anders dan met je webbouwer om de tafel te gaan zitten om je eigen website grondig op de schop te nemen. Het boek is rijk gellustreerd en gelardeerd met praktische voorbeelden over kleurgebruik, taal, navigatie, vormgeving enzovoort. Verder biedt het veel praktische tips over on-line enqutes, webstatistiek-analyses, zoekmachine optimalisatie ed.
Web Usability is een vak. Professionals met een schat aan ervaring en opleiding kunnen je adviseren over je website. Dit boek helpt je met wat common-sense zelf de basis usability-knelpunten te onderscheiden en maakt je tot een goede gesprekpartner voor je webbureau.
Bij veel webprojecten wordt het ontwerp, de usability, de techniek en de vormgeving aan een enkel bureau uitbesteed. Website Usability bewijst dat dat niet voor niets is. Het toont ook aan dat het ontwerpen van de gebruikersinterface of usability een vak apart is, zoals geldt voor de vormgeving, de technische realisatie en de web-marketing.

Auteur: Erick de Boer Technisch directeur EM-Cultuur e.deboer@em-cultuur.nl
Referenties: Website Usability. Gebruikersvriendelijke websites in de praktijk Ward van der Put
468

Reactie verzenden

Share This