Selecteer een pagina

Zonder breedband geen internet

Algemeen
Er lijkt zowaar weer een hype gaande in IT land: Web 2.0 is op komst. Een overoptimistisch beeld van het goede leven en wat er allemaal mogelijk is. Toch is de huidige groei voor Nederland interessant. Nederland heeft namelijk in vergelijking met andere landen in de wereld een zeer hoge breedbanddichtheid, waardoor we in ons land al van veel facetten van het web gebruik (kunnen) maken. We lopen qua breedbandgebruik samen met Zuid-Korea voorop. IT is meer verweven in ons leven dan we ooit hadden durven denken. Gaat het hier echt zo veel makkelijker?


De internethype wordt dit keer aangevoerd door Google dat de wereld wil veroveren. Naast Googles visie op hoe een zoekmachine zou moeten werken zagen zij in dat het Microsoft paradigma niet omnipotent zou zijn. Niet alles zal op de desktop draaien. Webservices krijgen een steeds grotere rol op het internet. Google lijkt haar gelijk te krijgen. Webdiensten worden ook door verschillende andere bedrijven uit de grond gestampt. Yahoo staat inmiddels met hun fantastische Flickr (online fotodienst) ook helemaal vooraan. Apple heeft met iTunes ook deel in deze zeer sterk groeiende markt.

Wat hebben we wanneer we dat alles bij elkaar optellen? Als Nederland zoveel meer gebruik maakt van internet via een breedbandverbinding zou je dat dan toch in alles moeten kunnen terug zien? Of staan we er niet zo bij stil? Het instant messaging (IM) fenomeen is daar een voorbeeld van. Het lijkt er wel op dat er in ieder huishouden en/of kantoor een IM programma te vinden is. Een bericht dat te kort van stof is voor e-mail en waar een mobieltje te persoonlijk en direct is gaat dan over de instant messenger.Vroeger keek je er van op als een gezin niet n maar wel twee tvs had en nu zijn twee computers al lang niet meer vreemd of ongewoon te noemen. Iedereen heeft een internetverbinding en een internet caf is iets wat je tegenkomt op vakantie. Inmiddels kun je pizza online bestellen, bankieren doe je online, reisjes boeken doe je online. Bellen kan ook al heel goed online, en verdikkie het is echt veel goedkoper! Sommigen lezen de krant online, en met zogenaamde news readers (RSS) kun je met een enkele klik een overzicht krijgen van het meest recente artikelen.

Het duurt niet lang meer voordat radio en tv grotendeels over het internet zullen worden uitgezonden. Beide media gaan grote veranderingen meemaken. IPTV staat klaar om een vlucht te nemen en het is slechts een kwestie van wachten op de implementatie. In het buitenland is het vooral de radio die de klappen begint te voelen. Internetradio was al een bekend verschijnsel en nu komt podcasting nog een tik nageven. Podcasting, het verspreiden van audio via RSS, is een voorbeeld hoe ver het internet gekomen is als communicatiemedium. Tot slot een voorbeeld van wat telecom-bedrijven al jaren van de grond proberen te krijgen: de videofoon. Het zijn nu de internet start-ups die dit realiseren. Webcams maken een comeback, want chatten met video komt al heel veel voor.

Het feit dat er zeer veel mensen in Nederland over een breedbandinternetaansluiting beschikken zorgt ervoor dat iedereen met weinig moeite toegang heeft tot al deze nieuwe technologien. Er wordt zeer veel online met elkaar gecommuniceerd, met als gevolg dat er veel sociale netwerken ontstaan. Diensten die aan dergelijke netwerken zijn gebonden zien we dan ook het sterkst groeien.

Sociale netwerken binden in groten getale gebruikers aan zich. Yahoo en vooral Google is dat gelukt door een scala van diensten aan te bieden. Google Maps, Google World, Googles befaamde Gmail (Gratis webmail) en zo kunnen we zien dat het internet zijn tweede groeispurt meemaakt. Plots horen we weer over wat er komen gaat. Web 2.0 zal het helemaal worden, ook al weet niemand te vertellen wat het precies is. Maar met breedband dat steeds maar sneller wordt en webdiensten die eenvoudiger en nuttiger worden, hebben we al een modern internet. Een internet dat evolueert, een internet met gebruikers die er daadwerkelijk gebruik van maken. De Web 2.0 hype lijkt dan ook niet heel erg aan te slaan. De revolutie is namelijk al geweest.

Auteur: Egor Kloos egor@zappwerk.nl
468

Reactie verzenden

Share This