Selecteer een pagina

Dossier

Alle artikelen van het door u gekozen dossier

NDSM-werf op zoek naar nieuwe vormen van eigenaarschap en besluitvorming

Onlangs verscheen de publicatie Coöperatieve Gebiedsontwikkeling die de resultaten toont van een programmareeks in Pakhuis de Zwijger in samenwerking met Stichting NDSM-werf, lectoraat Gebiedsontwikkeling en transitiemanagement en Stadkwadraat. Voor MMnieuws ga ik verder in op de vraag of onze huidige kennis en vaardigheden toereikend zijn en welke rol cultuur en industrieel erfgoed spelen in de huidige ontwikkeling van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de culturele bestemming van industriële monumenten als de Scheepsbouwloods en Lasloods? (meer…)

Imago in eigen handen

bibliotheken in sociale en online media

Online en social media zijn voor bibliotheken een goede tool om hun publiek en stakeholders te bereiken. Maar hoe zetten bibliotheken deze tool momenteel in? Dankzij een media-analyse krijg je als bibliotheek een veel beter beeld waar je het goed doet, en waar het beter kan. Op het Nationale Bibliotheekcongres van 9 december 2015 gaven Barbara Rudz van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en Iris van Strien van Meltwater verder inzicht in hoe bibliotheken online orde op zaken kunnen stellen. (meer…)

Join in!

een artistieke interventie als motor voor verandering

foto: Zebra Fotostudio’s, Venlo

In 2014 vraagt Museum van Bommel van Dam een groep van vijf kunstenaars en designers zich te buigen over de vraag: ‘hoe ziet het museum van de toekomst eruit?’ In antwoord hierop ontwikkelen zij voorstellen die onder de titel Join in! ten uitvoer worden gebracht. Het museum verandert tijdelijk in een proeftuin voor een radicaal andere werkwijze. De inzet van de artistieke interventie: een sterkere band tussen het museum en zijn publiek. (meer…)

Regionaal revolverend financieren

van subsidies naar leningen

In de CultTalk op ‘Cultuur In Beeld’ die gegeven is door Alexander Ramselaar van Cultuur+Ondernemen en Menno Wiegman van het K.F. Hein Fonds is nader ingegaan op wat revolverend financieren kan betekenen voor de regio. Vragen die daarbij aan de orde zijn geweest: wat zijn de ervaringen, resultaten en effecten van regionale revolverende fondsen? Hoe wordt een regionale samenwerking gestructureerd? En wat zijn succesfactoren en randvoorwaarden om een fonds te creëren? (meer…)

Geschiedenis in 3-D

erfgoedbeleving en virtual reality

Hoe kan cultureel erfgoed worden ingezet in een beleving in de virtuele wereld? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteerde tijdens het congres Cultuur in Beeld in Den Haag (december 2015) enkele projecten waarbij gebruik is gemaakt van archiefbeeld, geluid en fotomateriaal in een virtual reality. (meer…)

Van onbekend naar talk of the town

het dak op met de Rotterdamse Dakendagen

In juni 2015 beleefden de Rotterdamse Dakendagen hun eerste editie. Met 6.000 bezoekers was het een uitverkocht festival dat online meer dan een miljoen mensen bereikte. Het publiek waardeerde het festival met een dikke 8,5 en het festival werd onlangs bekroond met een Gold Pinnacle Award, de internationale prijs voor het beste nieuwe kleine festival. En dat allemaal met een minimum aan budget en stevig pionierswerk aan de productiekant. Wat is de succesformule? (meer…)

Maatschappelijke antennes en kritische raden

Cultuur in Beeld 2015

In deze tijd van vernieuwing en professionalisering binnen de cultuursector, is het noodzakelijk om het toezicht te monitoren. Wat gaat er goed? En waar liggen de verbetermogelijkheden? Met die insteek deden Cultuur+Ondernemen en de Nederlandse Vereniging Toezicht Cultuur (NVTC) in 2015 onderzoek naar ontwikkelingen op het gebied van bestuur en toezicht binnen de cultuursector in vervolg op de nulmeting in 2014. De rapportage van dit onderzoek verschijnt in het voorjaar van 2016, maar tijdens de workshop ‘Cultuur in Beeld 2015’ werd alvast een tipje van de sluier gelicht. (meer…)

Geeks, drankjes en kennisdeling

WYSIWYG33< helpt makers elkaar te vinden

foto: Kim Pattiruhu

WYSIWYG337< is een geekborrel. Een informele borrel waar geeks, ‘noobs’ en entrepreneurs hun kennis delen. WYSIWYG staat simpelweg voor What You See Is What You Get. Deze term wordt gebruikt voor de modus waarin programmeurs direct zien wat ze in computercode schrijven. Tijdens een geekborrel presenteren makers een prototype aan technologische amateurexperts en innovatieve ondernemers. Waar ze elkaar voorheen vooral op internetfora hielpen, doen ze dat nu ter plekke. Met hun specialistische kennis werken zij samen aan het verfijnen van prototypes. WYSIWYG337< maakt al een jaar vast onderdeel uit van het programma van de Kennismakerij, de proeftuinbibliotheek van Bibliotheek Midden-Brabant. (meer…)

Internationale gasten, lokale inspiratie

Residenties in Utrecht

Residenties Utrecht

Residenties in Utrecht is een project van inspiratie en verbindingen. Rondom de komst van een internationale denker, maker, of kunstenaar worden meerdere partners betrokken, op gebied van cultuur, wetenschap, onderwijs en de stadswijken. Met workshops, masterclasses, lezingen, gesprekken en optredens verbinden de Residenten zich aan verschillende Utrechtse initiatieven. Zo profiteren niet alleen de specialisten of het kennerspubliek van hun aanwezigheid, maar ook studenten, amateurs, young professionals en andere geïnteresseerden. (meer…)

Verbonden met je museum

internationale musea door de ogen van de gebruiker

Mercedes-Benzmuseum in Stuttgart

Tijdens Cultuur in Beeld gaven we een presentatie onder de titel ‘Destination, environment and community’. Onze invalshoek is die van de gebruiker: bij Bureau180 zijn we liefhebbers van kunst en cultuur, bezoeken musea in binnen- en buitenland en vragen ons daarbij af waarom een tentoonstelling en bijbehorende instelling ons raken of juist niet. Met onze ervaringen en analyses willen we iets doen, met andere woorden we nemen de rol van visitor as contributor en laten zien op welke wijze musea een daadwerkelijke band aangaan met de bezoeker. Waarom je verbonden met je museum raakt. (meer…)

Cultuurindex Nederland

trends in beeld

Het verzamelen en duiden van cijfers en trends over (gesubsidieerde) cultuur is de laatste jaren met alle bezuinigingen op cultuur steeds belangrijker geworden. De Cultuurindex Nederland – een initiatief van de Boekmanstichting en het Sociaal en Cultureel Planbureau – voorziet in deze behoefte. Door zoveel mogelijk beschikbare cijfers van de Nederlandse cultuursector voor de jaren 2005 tot en met 2013 te bundelen en te indexeren, wordt in één oogopslag inzicht gegeven in de vitaliteit van de cultuursector. Marielle Hendriks, directeur van de Boekmanstichting, en Gerard Marlet, directeur van Atlas voor Gemeenten, presenteerden tijdens Cultuur in Beeld de laatste trends en blikten vooruit op de ontwikkeling van een regionale cultuurindex. De belangrijkste trends en plannen op een rij. (meer…)

Bouwen aan de stad van de toekomst

jongeren en architectuur in het Museon

Museon presentatie

Tijdens het symposium Cultuur in Beeld presenteerde ik ten overstaan van een man of vijftig de resultaten van het project ‘Stad van de Toekomst’ dat tussen 20 juni en 27 oktober 2013 in het Museon in Den Haag gehouden werd en waar zo’n 30.000 bezoekers op afkwamen. (meer…)

De regeling ‘Cultuur voor ieder kind’

De gemeente Utrecht wil dat alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in contact komen met cultuur. Zo krijgen zij de kans om hun creatief talent te ontdekken en te ontwikkelen. Schoolbesturen of brede scholen in de gemeente Utrecht kunnen daarom subsidie aanvragen om daarmee cultuuronderwijs te ontwikkelen. Cultuuronderwijs ontwikkelen kan door het te integreren in het onderwijsprogramma of cultuureducatie te geven als apart vak. De regeling ‘Cultuur voor ieder kind’ is bedoeld om scholen zelf de verantwoordelijkheid te geven over cultuureducatie. (meer…)

Bibliotheek op vakantie

naar een succesvol lokaal bibliotheekbestel

foto: Koninklijke Bibliotheek, Jacqueline van der Kort

De zaal in het Eindhovense Strijp-S gebouw liet de deelnemers aan de sessie ‘Een succesvol Lokaal Bibliotheekbestel’ letterlijk alle hoeken zien. Met in elke hoek een of meer vertegenwoordigers van de commissie Toekomst Lokaal Bibliotheekbestel, de opvolger van de commissie Cohen. Het had iets weg van een reisbureau. De ene hoek toonde duidelijk de kaart van Frankrijk, de andere had de signatuur van Zweden. Aan de andere zijden werden deelnemers op reis gestuurd naar de Verenigde Staten of Griekenland.

(meer…)

Musea en gemeenten: een helpende hand

Musea en gemeente

Sinds de introductie van het Instrumentarium Gemeentelijk Museumbeleid in 2005 is er veel gebeurd in de relatie tussen musea en de gemeenten waarin ze zijn gevestigd. Het contact werd bewust wat op afstand gezet, om daarna weer te worden aangehaald. Tijd voor een nieuwe benadering. (meer…)

Share This