Dossier
Alle artikelen van het door u gekozen dossierMijn Schiedam Van stedelijk museum naar gasthuis voor de stad
Op 9 september 2017 liepen tientallen verenigingen in optocht door Schiedam. Voorop de Rijnmond-band, achteraan die van carnavalsverenging De Rietzeilers. Daartussen de trotse leden van de verenigingen met hun nieuwe vaandels, van de Dahliavereniging tot Leefbaar Schiedam, van de taekwondoclub tot de scouting en van de toneelvereniging tot de reddingsbrigade. Iedereen zag die dag dat zij samen de stad sterk maken. (meer…)
Werkplaats Waterlinies Van ambitie naar platform
De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en Stelling van Amsterdam (SvA) vormen samen een verdedigingslinie van maar liefst tweehonderd kilometer. Dit lint van ruim honderd forten en zes vestingen loopt dwars door het Hollandse landschap, van Edam tot de Biesbosch. Tel daarbij ook ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten: inundatiekanalen, sluizen, dijken, betonnen groepsschuilplaatsen en kazematten. Een ingenieus systeem, gericht op het snel onder water zetten van grote gebieden. De verdedigingswerken van deze typisch Nederlandse uitvinding liggen deels verborgen in een prachtig, open en natuurrijk landschap. Nergens ter wereld is erfgoed en landschap te vinden dat vergelijkbaar is met de NHW/SvA. (meer…)
Pokémon Go en cultureel erfgoed Een community die vijf miljoen culturele objecten in kaart bracht
Door Pokémon Go kennen onze kinderen de sculpturen in onze buurt bij naam en hebben ze ook in andere steden veel interessante objecten ontdekt. Want wat veel mensen niet weten is dat het spel gebruik maakt van een database met informatie en foto’s van meer dan vijf miljoen gebouwen, kunstwerken en andere culturele objecten van over de hele wereld. Doordat de objecten in het spel een functie hebben, komt een breed publiek spelenderwijs in contact met cultureel erfgoed. Dat roept de vraag op hoe deze community-mechanismen werken en hoe we ze kunnen benutten. (meer…)
Code49 Op weg naar duurzaam en cultureel ondernemend erfgoed
Historische gebouwen zijn onderdeel van ons cultureel erfgoed. Ze dragen bij aan de lokale identiteit, stimuleren sociale cohesie en leveren een grote bijdrage aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Van huidige eigenaren en gebruikers mag dan ook worden verwacht dat zij er respectvol mee omgaan. Het doorgeven van erfgoed aan toekomstige generaties vraagt om een duurzame aanpak. Ook in de toekomst moeten er nog voldoende grondstoffen en energiebronnen zijn om deze bijzondere gebouwen te kunnen onderhouden en te verwarmen. (meer…)
Burgers bouwen aan cultuurbeleid De handen ineen voor Cultuurnetwerk Roosendaal
In de gemeente Roosendaal moest een nieuwe cultuurvisie en cultuurnota komen. Maar in plaats van een theoretisch beleidsstuk te schrijven en dat van bovenaf aan de burgers op te leggen, wilde de gemeente Roosendaal het over een andere boeg gooien. De nieuwe cultuurnota moest veel meer vanuit de burgers zelf komen. Een opdracht waar ik me als projectleider anderhalf jaar vol overgave in heb vastgebeten. Mijn methodiek: radicale transparantie. (meer…)
Community van monumenteigenaren werkt! Een online platform waar eigenaren elkaar helpen
Een jaar geleden startte het Restauratiefonds een online community voor eigenaren van een monument. Inmiddels zijn ruim vijfhonderd eigenaren lid van de community. Welke meerwaarde levert zo’n community nu eigenlijk op? (meer…)
Kennis delen op het digitale erf Het succes van Stolpencommunity Vierkantdelers
Waarom zou een stolpbewoner het wiel opnieuw uit moeten vinden? De eigenaren van stolpboerderijen hebben vaak dezelfde praktische vragen. Waar een goede rietdekker te vinden bijvoorbeeld, of hoe een stolp duurzaam en betaalbaar te verwarmen. Voor iedereen die het avontuur met een stolp aangaat of zijn hart verpand heeft aan deze prachtige boerderijen met hun piramidevormig dak, heeft de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp (BSNH) de ‘Stolpencommunity Vierkantdelers’ in het leven geroepen. (meer…)
Column: Steve Austen Over communities en communities
Op vrijdag 9 november werd in Berlijn de ‘Europa Rede’ uitgesproken door de voorzitter van het Europees Hof van Justitie, de Belg Koen Lenaerts. Dit evenement, dat sinds 2010 jaarlijks op deze datum plaatsvindt vlak naast de Brandenburger Tor, kan niet anders dan refereren aan de historische gebeurtenissen die op 9 november plaats hebben gevonden en voor de ontwikkeling van Europa van grote betekenis zijn geweest. (meer…)
Met open hart Het Jonge Harten Festival in de samenleving
Dit jaar werd van 16 tot en met 24 november voor de eenentwintigste keer het Jonge Harten Festival georganiseerd. Dit Groningse theaterfestival richt zich op de jongere generaties en programmeert (muziek)theater- en dansvoorstellingen voor mensen van 12 tot 29 jaar. Jonge Harten wil een festival zijn dat in de samenleving staat en tegelijkertijd artistiek interessante en prikkelende voorstellingen presenteert. In het theater maar vooral ook daarbuiten, op locaties die niet meteen voor de hand liggen. Omdat bepaalde voorstellingen daarom vragen, maar bovenal om een plaats te vinden in de samenleving. (meer…)
De kracht van het landschap Over het opbouwen van een community of practice
Een community of practice (CoP) is een samenwerkingsvorm die ook in Nederland aanslaat. In een CoP werken professionals aan een opgave waarbij ze een gezamenlijk belang hebben, o.a. door kennis te delen en van elkaars praktijk te leren. Vaak ontstaat zo’n community rond een bepaald onderwerp, als veilige en inspirerende context waarin vervolgens projecten en onderzoeken ontstaan. De CoP ‘Landschap als Vestigingsvoorwaarde’, opgezet door Vereniging Deltametropool en partners, heeft een iets andere geschiedenis. Het begon bij een onderzoeksproject dat uit de hand liep en uitmondde in een community. Hieronder trek ik enkele lessen uit het opbouwen van deze community, waarmee we nog volop bezig zijn. (meer…)
Lessen uit andermans praktijk Onderzoek naar interne communities, succesvolle onboarding en digitale participatie
Heel wat bedrijven en maatschappelijke organisaties staan voor vergelijkbare uitdagingen als de culturele sector. Maar de waardevolle lessen uit onderzoeksrapporten, white papers en interne beschouwingen vinden zelden hun weg naar buiten. Met die reden een aantal interessante conclusies uit drie rapporten die ook binnen culturele organisaties van nut kunnen zijn. (meer…)
Partnerpost MBA CULTURE, HERITAGE & CITIZENSHIP (7e lichting, start maart 2019)
meer informatie over het MBA CHC, mail naar office@amsu.edu
Vond je dit een waardevol artikel én wil je er meer informatie over ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief ‘Vrienden van Felix Meritis’.
Recensie: Bruisen, Brouwen, Binden! Handboek voor lokale community builders
Geen culturele organisatie kan nog om community’s heen: ze zijn niet alleen een essentieel onderdeel van een moderne marketingstrategie, maar geven je organisatie ook bestaansrecht. Toch is het ontwikkelen van een community makkelijker gezegd dan gedaan. De nieuwe publicatie Bruisen, Brouwen, Binden! Handboek voor lokale community builders biedt een helpende hand.